Dispatcher?

Wat houdt dat in, dispatcher?

In de eerste plaats is het iemand die het transport voor een bepaald bedrijf organiseert.

Een definitie zou kunnen zijn:

Iemand die een planning opmaakt om de verschillende opdrachten te verdelen over de beschikbare chauffeurs en vrachtwagens/trailers. In de loop van de dag past hij de planning aan waar nodig. De dispatcher staat in voor het doorgeven van de planning en de benodigde documenten aan de chauffeurs en het magazijn. Hij volgt daarnaast het transport op en zorgt voor de praktische afspraken met de klant.

Een dispatcher kan een heel aantal taken hebben, maar uiteraard hangt dit af van bedrijf tot bedrijf.


Knelpuntberoep

De job "dispatcher goederenvervoer" staat opnieuw op de knelpuntberoepenlijst van 2021 van VDAB.

Dit betekent dat er een tekort is aan deze profielen. Dat merk je ook aan het groot aantal openstaande vacatures. Na de opleiding, kan je dus zeker onmiddellijk aan de slag!

Een typische jobomschrijving

Bij het plannen van transport komt heel wat kijken. Je moet rekening houden met een heel aantal regels, je hebt geografische kennis nodig, je moet communicatief zijn ...

Met andere woorden, de inhoud van de job is erg gevarieerd en uitdagend!

Wil je graag een volledig beeld van het beroepsprofiel? VDAB heeft alvast enkele belangrijke aspecten opgesomd voor jou.

Werken als dispatcher bij Variapack

Geen zin om aan de slag te gaan in een groot transportbedrijf? Geen probleem! Want ook in kleinere organisaties met een eigen wagenpark, is er nood aan een transportplanner.

Benieuwd naar het verhaal van dispatcher Ronny?